Δείτε το dvd του Νομού μας

dvd

Επιλέξτε Προορισμό

Δραστηριότητες
Hotel
Rent a car

Booking.com


Κλείστε Ξενοδοχείο για τη διαμονή σας στις Σέρρες μέσω της συνεργασίας του serrestourism.gr με το booking.com

Διαφημιζόμενοι

3aetopetra
limnaio Kerkini
Ktima Vigla

Καιρός

Ξέρετε ότι:

Ο νομός Σερρών διαιρείται σε 4 επαρχίες:
  • Την επαρχία Σερρών με έδρα τις Σέρρες,
  • την Επαρχία Σιντικής με έδρα το Σιδηρόκαστρο,
  • την Επαρχία Φυλλίδας με έδρα τη Ν. Ζίχνη και
  • την Επαρχία Βισαλτίας με έδρα τη Νιγρίτα.
Στο νομό υπάρχουν συνολικά 194 κοινότητες και οικισμοί. 5 δήμοι, 149 κοινότητες και 46 οικισμοί. Από το σύνολο των Ο.Τ.Α., μόνο 154 δηλαδή το 36,4% έχουν πληθυσμό πάνω από 1000 κατοίκους. Αυτό σημαίνει πως ο νομός έχει μεγάλη διασπορά μικρών κοινοτήτων.

Ο συνολικός πληθυσμός του νομού κατά την απογραφή του 1981 ήταν 196.247 κάτοικοι. Δηλαδή το 2% της χώρας.
Κατανέμεται δε σε :
  • αστικό 23,6%
  • ημιαστικό 19,4%
  • αγροτικό 57,0%
Το 60% του πληθυσμού ασχολείται στον πρωτογενή τομέα, το 17,5% ασχολείται στο δευτερογενή τομέα και το 22,5% ασχολείται στον τριτογενή τομέα.

Ο ημιαστικός και ο αγροτικός πληθυσμός φθάνει το 80% περίπου του πληθυσμού του νομού. Η σχέση αστικού προς αγροτικό πληθυσμό είναι για το νομό Σερρών 0,41 έναντι 1,91 που είναι για όλη την Ελλάδα. Η σχέση αστικού προς ημιαστικό είναι 1,21 στο νομό έναντι 5,0 στη χώρα. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι έχει αποφευχθεί η μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού στο αστικό κέντρο του νομού ότι υπάρχουν προοπτικές για μεσαίου μεγέθους οικισμούς και ότι είναι σημαντικό το βάρος των αγροτικών οικισμών στο νομό.

Η ζωή στο νομό χαρακτηρίζεται από αξιόλογη πολιτιστική δραστηριότητα. Λειτουργούν αρκετοί κοινωνικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, οι σπουδαιότεροι από τους οποίους έχουν την έδρα τους στην πόλη των Σερρών, ή κοντά στους σημαντικούς βιοτόπους του νομού. Σύλλογοι αυτού του χαρακτήρα είναι , μεταξύ άλλων ο "Ορφέας" Σερρών, οι Ορειβατικοί Σύλλογοι Σερρών, Σιδηροκάστρου, Ροδολίβους και Πρώτης, η Οικολογική Ομάδα Δήμου Σερρών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σιδηροκάστρου, ο Φιλοζωικός Σύλλογος Σερρών κ.α.
 
Πρώτος την αναφέρει ο Ηρόδοτος, τον 5ο αιώνα π.Χ. με το όνομα «Σίρις» και τον εθνικό προσδιορισμό «παιονική».
 Η ονομασία Σίρις είναι θρακική και ίσως προέρχεται από τη λέξη Σίριος (Ήλιος).
Ύστερα μνημονεύεται από τον Θεόπομπο ως «Σίρρα».
Τρίτος αρχαίος συγγραφέας που μιλάει γι’ αυτήν είναι οΤίτος Λίβιος, με τον τύπο «Siras» στον πληθυντικό (Sirae=Σίραι). Επιγραφικά μνημεία με το όνομά της σώθηκαν ελάχιστα. Το πρώτο περιέχει τη γραφή «Σιρραίων πόλις» και είναι εποχής ρωμαϊκής.
Με το όνομα Σέρραι αποκαλείται από το 451 μ.Χ. (πρακτικά Συνόδου Χαλκηδόνας) και κατόπιν, με μικρές
παραλλαγές.
 
Ο Νομός Σερρών είναι ο νομός που έχει τα περισσότερα χωριά στην ΕΛΛΑΔΑ και είναι 181 στο σύνολο.
 
Πρώτοι κάτοικοι της πόλης ήταν οι Θράκες. Οι Σέρρες, άλλωστε, θεωρούνταν αγαπημένος τόπος του Διονύσου, θεού θρακικής προέλευσης. Κατά το Στράβωνα, η Σίρις η Παιονική χτίστηκε από Παίονες, Δάρδανες και Τεύκρους, πριν ακόμα τον τρωικό πόλεμο που υπολογίζεται στα 1195 π.Χ. Η λέξη ‘Σέρρες’ θεωρείται παραφθορά του αρχαίου ονόματος ‘Σίρις’ και πιθανότατα σχετίζεται ετυμολογικά με τη λέξη ‘σείριος’ που σημαίνει ήλιος. Ήδη τον 5ο π.Χ. αιώνα, η πόλη αναφέρεται στις πηγές ως Σέρρες.
 
Πόλη Σερρών
  • Ακρόπολη Σερρών: Πρόκειται για την αρχαία και βυζαντινή Ακρόπολη των Σερρών που βρίσκεται στα βόρεια της πόλης, πάνω στο γνωστό λόφο «Κουλάς». Κτίστηκε το 1350 από τον καστροφύλακα των Σερρών Ορέστη, μετά από εντολή του Στέφανου Δουσάν. Από την οχύρωσή της σώζονται αρκετά τμήματα και αποκαθίσταται το περίγραμμα της. Ο βορειοδυτικός («Πύργος Ορέστη») και ο νοτιοανατολικός πύργος σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση.
  • Η Κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων: Βρίσκεται στο δρόμο που οδηγεί στην Ακρόπολη. Πρόκειται για αληθινό πνεύμονα της πόλης των Σερρών. Κατά μήκος του δρόμου (Οδός Εξοχών) λειτουργούν εστιατόρια, ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης, Pub Bar, Music Bar, αναψυκτήρια, πισίνα, δημοτικός κινηματογράφος, πίστα Carting. Επίσης υπάρχει δυνατότητα γι’ αυτούς που αγαπούν το βάδισμα ή το τζόκιγκ, να ικανοποιήσουν το χόμπι τους, κατά μήκος ενός δασικού δρόμου αρκετών χιλιομέτρων, ανάμεσα σε άφθονα νερά όπου το πράσινο κυριαρχεί.
  • Άγιος Ιωάννης: Ανατολικά της πόλης των Σερρών, 2 μόλις χλμ. μακριά, βρίσκεται το γραφικό προάστιο του Αγίου Ιωάννη. Χαρακτηρίζεται από τα αιωνόβια βαθύσκιωτα πλατάνια και τα άφθονα νερά που σχηματίζουν μικρούς καταρράκτες. Λειτουργούν όλο το χρόνο εξοχικά κέντρα, εστιατόρια, ταβέρνες και ψαροταβέρνες.
  • Χρυσοπηγή: Θέρετρο των Σερρών με θαυμάσιο κλίμα και εξαιρετική δροσιά. Βρίσκεται σε υψόμετρο 590 μέτρων, 11 χλμ. από την πόλη των Σερρών. Στην περιοχή υπάρχει Κέντρο Δασικών Ερευνών και Δασικό Φυτώριο για την παραγωγή κωνοφόρων δασικών ειδών για τεχνητές αναδασώσεις, καθώς επίσης και αξιόλογο Εκτροφείο Θηραμάτων, όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει ζαρκάδια, φασιανούς, και ορτύκια. Εκτροφείο Θηραμάτων: τηλ.2321056661 Σύλλογος Φυσιολατρικός Παραθεριστών: τηλ. 2321056665
  • Χιονοχώρι: Αναρριχημένο στις απόκρημνες πλαγιές του Μενοικίου όρους, απέχει περίπου 16 χλμ. από την πόλη των Σερρών. Εκεί βρίσκεται το βυζαντινό εξωκλήσι των Αγίων Αναργύρων που είναι λαξευμένο σε βράχο. Το μεγάλο υψόμετρο στο οποίο βρίσκεται το Χιονοχώρι και η φυσική του θέση, το έχει καταστήσει ιδανικό σημείο εκκίνησης από το σημείο «Καμήλα» (σε υψόμετρο 1.000 μ.) για πτήσεις αιωροπτεριστών.
  • Ελαιώνας: Ένα από τα πιο γραφικά και αξιόλογα θέρετρα των Σερρών. Απέχει από την πόλη 19 χλμ. Ο επισκέπτης θα συναντήσει αιωνόβια πλατάνια, δροσερά νερά και σπάνιο θαυμάσιο κλίμα. Εξαιρετικό ενδιαφέρον από αρχιτεκτονική άποψη, παρουσιάζει ο ναός του Αγίου Νικολάου, ο οποίος κτίσθηκε τον 12ο αιώνα. Υπάρχουν ταβέρνες και παραδοσιακά καφενεία.
 

Κλείστε Ξενοδοχείο μέσω το Booking.com

Αναζήτηση ξενοδοχείων

Ημερομηνία check in

Ημερομηνία check out

Δραστηριότητες

Διαδρομές

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Πώς θα φτάσετε

Mε λεωφορείο από τις Σέρρες υπάρχει σύνδεση με Δράμα, Kαβάλα, Θεσσαλονίκη και Aθήνα.Mε λεωφορείο του KTEΛ από την Aθήνα για Σέρρες εκτελούνται δρομολόγια κάθε μέρα. H απόσταση είναι 587 χλμ.

Περισσότερα

Ιστορία

Ο νομός Σερρών είναι ένας από τους 13 νομούς της Μακεδονίας, του μεγαλύτερου διαμερίσματος της Ελλάδας και ανήκει στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ανατολικά συνορεύει με τους νομούς Δράμας και Καβάλας

Περισσότερα