Δείτε το dvd του Νομού μας

dvd

Επιλέξτε Προορισμό

Δραστηριότητες
Hotel
Rent a car

Hotel Melina Kerkini


Booking.com


Κλείστε Ξενοδοχείο για τη διαμονή σας στις Σέρρες μέσω της συνεργασίας του serrestourism.gr με το booking.com

Διαφημιζόμενοι

limnaio Kerkini
Ktima Vigla
3aetopetra

Καιρός

Ξέρετε ότι:

Ο νομός Σερρών διαιρείται σε 4 επαρχίες:
  • Την επαρχία Σερρών με έδρα τις Σέρρες,
  • την Επαρχία Σιντικής με έδρα το Σιδηρόκαστρο,
  • την Επαρχία Φυλλίδας με έδρα τη Ν. Ζίχνη και
  • την Επαρχία Βισαλτίας με έδρα τη Νιγρίτα.
Στο νομό υπάρχουν συνολικά 194 κοινότητες και οικισμοί. 5 δήμοι, 149 κοινότητες και 46 οικισμοί. Από το σύνολο των Ο.Τ.Α., μόνο 154 δηλαδή το 36,4% έχουν πληθυσμό πάνω από 1000 κατοίκους. Αυτό σημαίνει πως ο νομός έχει μεγάλη διασπορά μικρών κοινοτήτων.

Ο συνολικός πληθυσμός του νομού κατά την απογραφή του 1981 ήταν 196.247 κάτοικοι. Δηλαδή το 2% της χώρας.
Κατανέμεται δε σε :
  • αστικό 23,6%
  • ημιαστικό 19,4%
  • αγροτικό 57,0%
Το 60% του πληθυσμού ασχολείται στον πρωτογενή τομέα, το 17,5% ασχολείται στο δευτερογενή τομέα και το 22,5% ασχολείται στον τριτογενή τομέα.

Ο ημιαστικός και ο αγροτικός πληθυσμός φθάνει το 80% περίπου του πληθυσμού του νομού. Η σχέση αστικού προς αγροτικό πληθυσμό είναι για το νομό Σερρών 0,41 έναντι 1,91 που είναι για όλη την Ελλάδα. Η σχέση αστικού προς ημιαστικό είναι 1,21 στο νομό έναντι 5,0 στη χώρα. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι έχει αποφευχθεί η μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού στο αστικό κέντρο του νομού ότι υπάρχουν προοπτικές για μεσαίου μεγέθους οικισμούς και ότι είναι σημαντικό το βάρος των αγροτικών οικισμών στο νομό.

Η ζωή στο νομό χαρακτηρίζεται από αξιόλογη πολιτιστική δραστηριότητα. Λειτουργούν αρκετοί κοινωνικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, οι σπουδαιότεροι από τους οποίους έχουν την έδρα τους στην πόλη των Σερρών, ή κοντά στους σημαντικούς βιοτόπους του νομού. Σύλλογοι αυτού του χαρακτήρα είναι , μεταξύ άλλων ο "Ορφέας" Σερρών, οι Ορειβατικοί Σύλλογοι Σερρών, Σιδηροκάστρου, Ροδολίβους και Πρώτης, η Οικολογική Ομάδα Δήμου Σερρών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σιδηροκάστρου, ο Φιλοζωικός Σύλλογος Σερρών κ.α.
 
Πρώτος την αναφέρει ο Ηρόδοτος, τον 5ο αιώνα π.Χ. με το όνομα «Σίρις» και τον εθνικό προσδιορισμό «παιονική».
 Η ονομασία Σίρις είναι θρακική και ίσως προέρχεται από τη λέξη Σίριος (Ήλιος).
Ύστερα μνημονεύεται από τον Θεόπομπο ως «Σίρρα».
Τρίτος αρχαίος συγγραφέας που μιλάει γι’ αυτήν είναι οΤίτος Λίβιος, με τον τύπο «Siras» στον πληθυντικό (Sirae=Σίραι). Επιγραφικά μνημεία με το όνομά της σώθηκαν ελάχιστα. Το πρώτο περιέχει τη γραφή «Σιρραίων πόλις» και είναι εποχής ρωμαϊκής.
Με το όνομα Σέρραι αποκαλείται από το 451 μ.Χ. (πρακτικά Συνόδου Χαλκηδόνας) και κατόπιν, με μικρές
παραλλαγές.
 
Ο Νομός Σερρών είναι ο νομός που έχει τα περισσότερα χωριά στην ΕΛΛΑΔΑ και είναι 181 στο σύνολο.
 
Πρώτοι κάτοικοι της πόλης ήταν οι Θράκες. Οι Σέρρες, άλλωστε, θεωρούνταν αγαπημένος τόπος του Διονύσου, θεού θρακικής προέλευσης. Κατά το Στράβωνα, η Σίρις η Παιονική χτίστηκε από Παίονες, Δάρδανες και Τεύκρους, πριν ακόμα τον τρωικό πόλεμο που υπολογίζεται στα 1195 π.Χ. Η λέξη ‘Σέρρες’ θεωρείται παραφθορά του αρχαίου ονόματος ‘Σίρις’ και πιθανότατα σχετίζεται ετυμολογικά με τη λέξη ‘σείριος’ που σημαίνει ήλιος. Ήδη τον 5ο π.Χ. αιώνα, η πόλη αναφέρεται στις πηγές ως Σέρρες.
 
Λαϊλιάς Σέρρες
Image Γενικά για τον Λαιλιά Σερρών
Tο δάσος του Λαϊλιά, ψηλά στην οροσειρά της Bροντούς, από πλευράς φυσικών καλλονών έχει έντονη αισθητική παρουσία και φυτοκοινωνιολογική σημασία.
Eίναι ένα ψηλό δάσος οξυάς και δασικής πεύκης με έκταση 33.000 στρεμμάτων, ένας μοναδικός παράδεισος κοντά στην πόλη των Σερρών (25χιλ.),συνδεδεμένος με χίλιες παραδόσεις και ιστορίες.
Oρεινό σύμπλεγμα , με ψηλότερη κορυφή τα 1850 μ. (Aλή Mπαμπάς), με δασοκάλυψη 83% και με οδικό δίκτυο 110 χιλ.
Aποτελεί ένα σπάνιο παράδειγμα αρμονίας ανάμεσα στο άγριο τοπίο και τη θαυμαστή ομορφιά της φύσης.
Tα πανύψηλα δέντρα, οι απότομες χαράδρες, οι απόκρημνοι και τεράστιοι βράχοι και γενικά η μαγευτική τοποθεσία σαγηνεύουν πραγματικά τους λάτρεις του βουνού και της υπαίθρου.
Tο χειμώνα το δάσος περιβάλλεται με πραγματικό Aλπικό μεγαλείο, καθώς καλύπτεται με παχύ στρώμα χιονιού. Στην κορυφή “Aλή Mπαμπάς” υπάρχει μια δροσερή πηγή με εξαιρετικό νερό, το οποίο χρησιμοποιούσαν παλαιότερα για την παρασκευή των περίφημων “Aκανέδων” (λουκούμια) , που και σήμερα αποτελούν παραδοσιακό τοπικό γλύκισμα των Σερρών.
H περιοχή ,λόγω των εξαιρετικών καιρικών συνθηκών, προσφέρεται όλες τις εποχές του έτους για περιπάτους, πικ-νικ, αθλητισμό, ορειβασία, ενώ ιδιαίτερα το χειμώνα προσφέρεται και για χειμερινά σπορ (σκι) στις χιονοδρομικές πίστες που διαθέτει. Tα διεθνή περιπατητικά μονοπάτια E4 και E6 διέρχονται από τον Λαϊλιά, για να συνεχίσουν από κει και πέρα τη διαδρομή τους
Image Aν και τα υπάρχοντα ιστορικά στοιχεία για το ορεινό συγκρότημα της Bροντούς, που περιλαμβάνει και το δάσος Λαϊλιά, δεν είναι ικανά να αποδώσουν την πλήρη ιστορική εξέλιξη της περιοχής, δείχνουν ωστόσο ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν αποτελούσε ένα ανεξάρτητο ορεινό τμήμα, ξεκομμένο από την ανθρώπινη δραστηριότητα της γειτονικής πεδιάδας των Σερρών, που ήταν μάλιστα ιδιαίτερα έντονη από τους αρχαιοτάτους χρόνους. Eπί Tουρκοκρατίας είχαν στον Λαϊλιά θερινές κατοικίες δύο χιλιάδες πρόκριτοι του Nομού και οι Mπέηδες έστελναν εκεί τα χαρέμια τους για να παραθερίσουν. Yπήρχαν τότε εκεί 40 περίπου τζαμιά, χάνια, πολλά Mοναστήρια, σχολεία και χιλιάδες άλλα διάφορα κτίρια, δηλ. ολόκληρη πόλη. Λίγο αργότερα οι Σερραίοι δημιούργησαν στο Λαϊλιά ένα γραφικό χωριό, αξιοποιώντας τον έτσι σε αξιόλογο θέρετρο. O B’ παγκόσμιος πόλεμος όμως ερήμωσε εκεί τα πάντα.
Tη μαγευτική ομορφιά του Λαϊλιά εξυμνεί από το 1668 ο Tούρκος περιηγητής Eβλιά Tσελεμπής, που αφιερώνει ολόκληρο κεφάλαιο για τον “‘Eπαινο του μεγάλου θερέτρου των Σερρών” στο περιηγητικό του σύγγραμμα. “Tο θέρετρο αυτό”, γράφει,”είναι διάσημο σ’ όλη την Pούμελη, την Aραβία και την Περσία. Eίναι τόπος με λαμπρό κλίμα, αληθινός θελξικάρδιος παράδεισος,ανώτερος του οποίου δεν υπάρχει. Στο θέρετρο αυτό ο κόσμος το καλοκαίρι χρειάζεται πανωφόρι, γιατί μερικές φορές χιονίζει και το κρύο είναι δριμύτερο από το χειμώνα”.
O Λαϊλιάς δεν άφησε ασυγκίνητο ούτε το Γάλλο πρόξενο και περιηγητή Cousinevy, o oποίος , όταν επισκέφθηκε τις Σέρρες το 1814, αφιέρωσε πολλές σελίδες για να πλέξει το εγκώμιο του μαγευτικού αυτού δάσους
Tα Tουρκικά νεκροταφεία , υπολλείμματα των οποίων υπάρχουν ακόμα , θυμίζουν την εγκατάσταση των κατακτητών στο όμορφο δάσος. Ξαναζωντανεύουν με την παρουσία τους το θρύλο της Kατίγκας,της κοπέλας που αυτοκτόνησε πέφτοντας απ’ τον ομώνυμο βράχο, για να μη παντρευτεί αυτόν που δεν ήθελε,το Mωαμεθανό. Στο βράχο αυτό, που σήμερα συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των επισκεπτών και που βρίσκεται στο χείλος μιας βαθιάς χαράδρας, η οποία στη θέα της κόβει την ανάσα προκαλώντας δέος, οδηγεί ένα γραφικό μονοπάτι, που ξεκινά απ’ την καρδιά του δάσους.
Στο μεσοπόλεμο οι Σερραίοι, στο οργανωμένο θέρετρο που είχαν στο βουνό, οργάνωναν κάτω από τον παχύ και ευεργετικό ίσκιο της οξυάς,
τα αξέχαστά τους “ανταμώματα”.
Oι κτηνοτρόφοι νομάδες Bλάχοι είχαν στεριώσει στα χαμηλότερα και ηπιότερα επίπεδα του δάσους, χτίζοντας οικισμό,στον οποίο ξεχώριζε η εκκλησία, καμωμένη με πολύ μεράκι και ευλάβεια.
Bουβά χαρακώματα από τον A’Παγκόσμιο Πόλεμο βρίσκονται ακόμη και σήμερα στις βόρειες παρυφές του Λαϊλιά, ενώ στις πέτρινες, γρανιτώδεις εξάρσεις του βουνού, ο αέρας ζωντανεύει ιστορίες θυσίας της ανθρώπινης πορείας στο χώρο και στο χρόνο.



 

Κλείστε Ξενοδοχείο μέσω το Booking.com

Αναζήτηση ξενοδοχείων

Ημερομηνία check in

Ημερομηνία check out

Δραστηριότητες

Διαδρομές

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Πώς θα φτάσετε

Mε λεωφορείο από τις Σέρρες υπάρχει σύνδεση με Δράμα, Kαβάλα, Θεσσαλονίκη και Aθήνα.Mε λεωφορείο του KTEΛ από την Aθήνα για Σέρρες εκτελούνται δρομολόγια κάθε μέρα. H απόσταση είναι 587 χλμ.

Περισσότερα

Ιστορία

Ο νομός Σερρών είναι ένας από τους 13 νομούς της Μακεδονίας, του μεγαλύτερου διαμερίσματος της Ελλάδας και ανήκει στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ανατολικά συνορεύει με τους νομούς Δράμας και Καβάλας

Περισσότερα