Ξέρετε ότι:
Ο νομός Σερρών διαιρείται σε 4 επαρχίες:
- Την επαρχία Σερρών με έδρα τις Σέρρες,
- την Επαρχία Σιντικής με έδρα το Σιδηρόκαστρο,
- την Επαρχία Φυλλίδας με έδρα τη Ν. Ζίχνη και
- την Επαρχία Βισαλτίας με έδρα τη Νιγρίτα.
Στο νομό υπάρχουν συνολικά 194 κοινότητες και οικισμοί. 5 δήμοι, 149 κοινότητες και 46 οικισμοί. Από το σύνολο των Ο.Τ.Α., μόνο 154 δηλαδή το 36,4% έχουν πληθυσμό πάνω από 1000 κατοίκους. Αυτό σημαίνει πως ο νομός έχει μεγάλη διασπορά μικρών κοινοτήτων.
Ο συνολικός πληθυσμός του νομού κατά την απογραφή του 1981 ήταν 196.247 κάτοικοι. Δηλαδή το 2% της χώρας.
Κατανέμεται δε σε :
- αστικό 23,6%
- ημιαστικό 19,4%
- αγροτικό 57,0%
Το 60% του πληθυσμού ασχολείται στον πρωτογενή τομέα, το 17,5% ασχολείται στο δευτερογενή τομέα και το 22,5% ασχολείται στον τριτογενή τομέα.
Ο ημιαστικός και ο αγροτικός πληθυσμός φθάνει το 80% περίπου του πληθυσμού του νομού. Η σχέση αστικού προς αγροτικό πληθυσμό είναι για το νομό Σερρών 0,41 έναντι 1,91 που είναι για όλη την Ελλάδα. Η σχέση αστικού προς ημιαστικό είναι 1,21 στο νομό έναντι 5,0 στη χώρα. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι έχει αποφευχθεί η μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού στο αστικό κέντρο του νομού ότι υπάρχουν προοπτικές για μεσαίου μεγέθους οικισμούς και ότι είναι σημαντικό το βάρος των αγροτικών οικισμών στο νομό.
Η ζωή στο νομό χαρακτηρίζεται από αξιόλογη πολιτιστική δραστηριότητα. Λειτουργούν αρκετοί κοινωνικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, οι σπουδαιότεροι από τους οποίους έχουν την έδρα τους στην πόλη των Σερρών, ή κοντά στους σημαντικούς βιοτόπους του νομού. Σύλλογοι αυτού του χαρακτήρα είναι , μεταξύ άλλων ο "Ορφέας" Σερρών, οι Ορειβατικοί Σύλλογοι Σερρών, Σιδηροκάστρου, Ροδολίβους και Πρώτης, η Οικολογική Ομάδα Δήμου Σερρών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σιδηροκάστρου, ο Φιλοζωικός Σύλλογος Σερρών κ.α.
|
Πρώτος την αναφέρει ο Ηρόδοτος, τον 5ο αιώνα π.Χ. με το όνομα «Σίρις» και τον εθνικό προσδιορισμό «παιονική».
Η ονομασία Σίρις είναι θρακική και ίσως προέρχεται από τη λέξη Σίριος (Ήλιος).
Ύστερα μνημονεύεται από τον Θεόπομπο ως «Σίρρα».
Τρίτος αρχαίος συγγραφέας που μιλάει γι’ αυτήν είναι οΤίτος Λίβιος, με τον τύπο «Siras» στον πληθυντικό (Sirae=Σίραι). Επιγραφικά μνημεία με το όνομά της σώθηκαν ελάχιστα. Το πρώτο περιέχει τη γραφή «Σιρραίων πόλις» και είναι εποχής ρωμαϊκής.
Με το όνομα Σέρραι αποκαλείται από το 451 μ.Χ. (πρακτικά Συνόδου Χαλκηδόνας) και κατόπιν, με μικρές
παραλλαγές. |
Ο Νομός Σερρών είναι ο νομός που έχει τα περισσότερα χωριά στην ΕΛΛΑΔΑ και είναι 181 στο σύνολο. |
Πρώτοι κάτοικοι της πόλης ήταν οι Θράκες. Οι Σέρρες, άλλωστε, θεωρούνταν αγαπημένος τόπος του Διονύσου, θεού θρακικής προέλευσης. Κατά το Στράβωνα, η Σίρις η Παιονική χτίστηκε από Παίονες, Δάρδανες και Τεύκρους, πριν ακόμα τον τρωικό πόλεμο που υπολογίζεται στα 1195 π.Χ. Η λέξη ‘Σέρρες’ θεωρείται παραφθορά του αρχαίου ονόματος ‘Σίρις’ και πιθανότατα σχετίζεται ετυμολογικά με τη λέξη ‘σείριος’ που σημαίνει ήλιος. Ήδη τον 5ο π.Χ. αιώνα, η πόλη αναφέρεται στις πηγές ως Σέρρες. |
|
-
Όρος Όρβηλος: Στο βορειοανατολικό τμήμα του νομού στα σύνορα με την Βουλγαρία με υψηλότερη κορυφή στα 1900 μ. Είναι γνωστό και σαν Αλή Μποτούς η τούρκικη ονομασία του. Πρόκειται για έναν ορεινό όγκο ο οποίος καλύπτεται από πυκνά δάση οξιάς, δασικής Πεύκης, και ρόμπολου και από χορτολιβαδικές εκτάσεις. Πλούσια η πανίδα με λύκους , αγριόγατες , αρκούδες, ζαρκάδια. Ένα όρος που θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε παρθένο λόγω της πολύ πυκνής βλάστησης και της δύσκολης πρόσβασης άριστο όμως για πεζοπορίες, και Μ.Τ.Β (ποδήλατο βουνού).
Οι εντυπωσιακές χαραδρώσεις , τα μοναδικά καταπράσινα τοπία και η ανεπανάληπτη θέα αφήνουν άφωνο ακόμη και τον πιο τολμηρό επισκέπτη .
-
Όρος Μπέλες: Στην βορειοδυτική πλευρά του νομού δίπλα από την λίμνη της Κερκίνης δεσπόζει η οροσειρά του Μπέλες με υψηλότερη κορυφή τα 2031μ με εντυπωσιακή ποιότητα στην πυκνή βλάστηση. Δάση από οξιά , δρυός, μαύρης Πεύκης και δασικής Πεύκης. Η πρόσβαση προς την κορυφογραμμή είναι αρκετά εύκολη για πεζοπορίες και διαδρομές ποδηλάτου και τζιπ 4χ4. Άριστος συνδυασμός για δραστηριότητες και περιηγήσεις με την λίμνη Κερκίνη και τα ιαματικά λουτρά Σιδηροκάστρου και Αγκίστρου για χαλάρωση .
-
Παγγαίο όρος: Βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νομού .Η βλάστηση στο Παγγαίο από τα χαμηλά προς τις κορυφές είναι από κυπαρίσσι , τραχιά Πεύκη , πουρνάρι , οστριά ενώ σε υψηλό υψόμετρο οξιά και καστανιά. Περιπατητικά μονοπάτια διαδρομές για Μ.Τ.Β και 4χ4, Rappel και Flying – fox καθώς και Rafting στον ποταμό Αγγίτη είναι μερικές από τις δραστηριότητες στην περιοχή. Περιοχή με αρκετούς παραδοσιακούς οικισμούς.
-
Μενοίκιο όρος: Το Μενοίκιο όρος με τα πολυάριθμα σπήλαια και την ποώδη βλάστηση προσφέρει μοναδικές εμπειρίες στους λάτρεις του ορειβατικού τουρισμού. Σε υψόμετρο 850 μ βρίσκεται ο οικισμός Χιονοχωρίου ένας οικισμός με λιθόκτιστα παραδοσιακά σπίτια το καθιστούν εξαιρετικά τουριστικού ενδιαφέροντος. Πληθυσμός από περισσότερα των 100 άγριων αλόγων από τα λίγα που υπάρχουν στην Ελλάδα , εξέδρα για τους λάτρεις του αιροπτερισμού , τεχνητή λίμνη στα 1100 μ είναι μερικά από αυτά που μπορεί να επισκεφτεί και να κάνει ο επισκέπτης . Το Μενοίκιο όρος, με τα πολυάριθμα σπήλαια και την ποώδη βλάστηση, προσφέρει μοναδικές εμπειρίες στους λάτρεις του ορειβατικού τουρισμού. Στους πρόποδες του όρους σε υψόμετρο 850μ βρίσκεται το Χιονοχώρι – Σερρών. Είναι γνωστό και ως το «πέτρινο» χωριό. Πρόκειται για ένα γραφικό οικισμό ο οποίος σήμερα κατοικείται μόνο από ένα ζευγάρι ηλικιωμένων. Η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται καθώς και η ιδιαιτερότητα των λιθόκτιστων παραδοσιακών σπιτιών, το καθιστούν τόπο εξαιρετικού τουριστικού ενδιαφέροντος. Σε απόσταση 10 χιλιομέτρων περίπου από το Δ.Δ Αγίου πνεύματος απαντάται ένας από τους ελάχιστους πληθυσμούς αγρίων αλόγων που υπάρχουν στη πατρίδα μας. Υπολογίζεται ο συνολικός τους αριθμός υπερβαίνει τα 100, ενώ εντοπίζονται κυρίως στις θέσεις «Ταμιευτήρας», «Τσόγκα – Καλύβια», «Πατάτες» και «Δράνοβας».Στην ίδια περιοχή κα σε υψόμετρο 1100μ βρίσκεται και η τεχνητή λίμνη του Δ.Δ Αγίου Πνεύματος.
|
Οδηγός Επιχειρήσεων Ν.Σερρών - Portal - Ειδήσεις
|
|
Ενημέρωση
Αφήστε μας το e-mail σας για να σας ενημερώνουμε για προσφορές ξενοδοχείων,τουριστικών γραφείων και για γιορτές και εκδηλώσεις που θα γίνονται στο Ν.Σερρών
|