Στο νομό υπάρχουν συνολικά 194 κοινότητες και οικισμοί. 5 δήμοι, 149 κοινότητες και 46 οικισμοί. Από το σύνολο των Ο.Τ.Α., μόνο 154 δηλαδή το 36,4% έχουν πληθυσμό πάνω από 1000 κατοίκους. Αυτό σημαίνει πως ο νομός έχει μεγάλη διασπορά μικρών κοινοτήτων.
Ο συνολικός πληθυσμός του νομού κατά την απογραφή του 1981 ήταν 196.247 κάτοικοι. Δηλαδή το 2% της χώρας.
Κατανέμεται δε σε :
αστικό 23,6%
ημιαστικό 19,4%
αγροτικό 57,0%
Το 60% του πληθυσμού ασχολείται στον πρωτογενή τομέα, το 17,5% ασχολείται στο δευτερογενή τομέα και το 22,5% ασχολείται στον τριτογενή τομέα.
Ο ημιαστικός και ο αγροτικός πληθυσμός φθάνει το 80% περίπου του πληθυσμού του νομού. Η σχέση αστικού προς αγροτικό πληθυσμό είναι για το νομό Σερρών 0,41 έναντι 1,91 που είναι για όλη την Ελλάδα. Η σχέση αστικού προς ημιαστικό είναι 1,21 στο νομό έναντι 5,0 στη χώρα. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι έχει αποφευχθεί η μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού στο αστικό κέντρο του νομού ότι υπάρχουν προοπτικές για μεσαίου μεγέθους οικισμούς και ότι είναι σημαντικό το βάρος των αγροτικών οικισμών στο νομό.
Η ζωή στο νομό χαρακτηρίζεται από αξιόλογη πολιτιστική δραστηριότητα. Λειτουργούν αρκετοί κοινωνικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, οι σπουδαιότεροι από τους οποίους έχουν την έδρα τους στην πόλη των Σερρών, ή κοντά στους σημαντικούς βιοτόπους του νομού. Σύλλογοι αυτού του χαρακτήρα είναι , μεταξύ άλλων ο "Ορφέας" Σερρών, οι Ορειβατικοί Σύλλογοι Σερρών, Σιδηροκάστρου, Ροδολίβους και Πρώτης, η Οικολογική Ομάδα Δήμου Σερρών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σιδηροκάστρου, ο Φιλοζωικός Σύλλογος Σερρών κ.α.
Πρώτος την αναφέρει ο Ηρόδοτος, τον 5ο αιώνα π.Χ. με το όνομα «Σίρις» και τον εθνικό προσδιορισμό «παιονική».
Η ονομασία Σίρις είναι θρακική και ίσως προέρχεται από τη λέξη Σίριος (Ήλιος).
Ύστερα μνημονεύεται από τον Θεόπομπο ως «Σίρρα».
Τρίτος αρχαίος συγγραφέας που μιλάει γι’ αυτήν είναι οΤίτος Λίβιος, με τον τύπο «Siras» στον πληθυντικό (Sirae=Σίραι). Επιγραφικά μνημεία με το όνομά της σώθηκαν ελάχιστα. Το πρώτο περιέχει τη γραφή «Σιρραίων πόλις» και είναι εποχής ρωμαϊκής.
Με το όνομα Σέρραι αποκαλείται από το 451 μ.Χ. (πρακτικά Συνόδου Χαλκηδόνας) και κατόπιν, με μικρές
παραλλαγές.
Ο Νομός Σερρών είναι ο νομός που έχει τα περισσότερα χωριά στην ΕΛΛΑΔΑ και είναι 181 στο σύνολο.
Πρώτοι κάτοικοι της πόλης ήταν οι Θράκες. Οι Σέρρες, άλλωστε, θεωρούνταν αγαπημένος τόπος του Διονύσου, θεού θρακικής προέλευσης. Κατά το Στράβωνα, η Σίρις η Παιονική χτίστηκε από Παίονες, Δάρδανες και Τεύκρους, πριν ακόμα τον τρωικό πόλεμο που υπολογίζεται στα 1195 π.Χ. Η λέξη ‘Σέρρες’ θεωρείται παραφθορά του αρχαίου ονόματος ‘Σίρις’ και πιθανότατα σχετίζεται ετυμολογικά με τη λέξη ‘σείριος’ που σημαίνει ήλιος. Ήδη τον 5ο π.Χ. αιώνα, η πόλη αναφέρεται στις πηγές ως Σέρρες.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται διαρκώς ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον εναλλακτικό τουρισμό και την άθληση στην φύση και αυτό οδηγεί ολοένα και περισσότερους τουρίστες να περνούν τις διακοπές τους στην εξοχή ,συμμετέχοντας σε διάφορες αθλητικές εκδηλώσεις (Rafting , M,T,B κ.α) πολλές φορές μάλιστα διαμένοντας σε απλά καταλύματα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών , ο εναλλακτικός τουρισμός αναμένεται να κερδίσει σημαντικό έδαφος τα επόμενα χρόνια .Ο συνδυασμός της αναψυχής και της ζωής κοντά στη φύση ενσωματώθηκε στον όρο οικοτουρισμός.
Κερκίνη: Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να επιδοθεί στο κανό και στο καγιάκ στην λίμνη, να κάνει τον γύρο της λίμνης με ποδήλατο βουνού ,καθώς επίσης και διαδρομές στο όρος Μπέλες , να κάνει ιππασία σε οργανωμένους χώρους , Trekking κ.α.Σιδηρόκαστρο: Αναρριχητικό πεδίο για αναρρίχηση , Rappel , Canyoning στον Κρουσοβίτη ξεκινώντας από το Αχλαδοχώρι, διαδρομές στα μονοπάτια Ε4 – Ε6, σπηλαιοεξερευνήσεις στην περιοχή Ζεστά Νερά, ανοιχτές πισίνες και χαλάρωση στο χαμάμ των ιαματικών λουτρών. Πανέμορφες διαδρομές για τζιπ 4χ4 και παιχνίδια με μορφή του Orienteering .Λαϊλιάς: Το χειμώνα το δάσος καλύπτεται με παχύ στρώμα χιονιού και αποτελεί πόλο έλξεις για πολλούς Ορειβάτες , σκιέρ και φυσιολάτρες. Το χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται σε υψόμετρο 1600 έως 1850 μ και απέχει από την πόλη των Σερρών 27χιλ. Μπορεί όμως να ανέβει κανείς και από την πλευρά του Καπνόφυτου μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγο της μη ασφαλτόστρωσης και εκχιόνωσης σε σχέση με την διαδρομή από την πόλη των Σερρών . Μια διαδρομή καταπληκτική. Σήμερα στο Χιονοδρομικό λειτουργούν ένα σαλέ , καταφύγιο 80 κλινών, ένας αναβατήρας 1000μ και ένας παιδικός αναβατήρας 100μ.Αεροπλοΐα: Αιωρόπτερο ή αετός, Αλεξίπτωτο πλαγιάς, Μηχανοκίνητος αετός, Ελεύθερη πτώση. Η μορφολογία του εδάφους του νομού είναι ιδανική για την ανάπτυξη της αεροπλοΐας καθώς οι μεγάλοι ορεινοί όγκοι Μπέλες , Παγγαίου και Μενοικίου που περιβάλλουν τον Νομό δημιουργούν ένα λεκανοπέδιο με ισχυρά ανοδικά ρεύματα ιδανικά για πτήσεις.
Χώροι απογείωσης που υπάρχουν στο Νομό είναι το Χιονοχώρι στο Μενοίκιο όρος , τα Πλατανάκια και η Βυρώνεια στο όρος Μπέλες και το καταφύγιο της Πρώτης στο Παγγαίο όρος.Πεζοπορίες και ποδηλατικός τουρισμός:
Η μορφολογία του νομού στην περιοχή αυτήν λόγω της ύπαρξης των Ορεινών όγκων ( Μπέλες, Όρβηλος, Λαϊλιάς , Μενοίκιο, Παγγαίο) παρέχει ιδανικές διαδρομές για την ανάπτυξη αθλητικών δραστηριοτήτων όπως η πεζοπορία η ορειβασία , το ποδήλατο βουνού. Οι διαδρομές χαρακτηρίζονται από διαφορετικό βαθμό δυσκολίας ανάλογα με την φυσική κατάσταση των εκδρομέων. Υπάρχει η δυνατότητα εκδρομής στις περιοχές αυτές με διανυκτέρευση σε αντίσκηνα ή ξενώνα , και ο εξοπλισμός που απαιτείται για τέτοιες δραστηριότητες παρέχεται εξ ολοκλήρου από το γραφείο μας το οποίο και οργανώνει αυτά τα προγράμματα.Ιππασία – Ιππικός τουρισμός:
Μονάδες ιππικού τουρισμού λειτουργούν ήδη στην λίμνη Κερκίνη , στα Άνω Πορόϊα, στο Ζερβοχώρι ,στη Σέρρες και μία υπό κατασκευή στο Φαράγγι του Αγγίτη.
Οι μονάδες αυτές προσφέρουν ψυχαγωγία στους λάτρεις του ιππικού τόσο εντός των ειδικά διαμορφωμένων χώρων όσο και σε επιλεγμένες διαδρομές.Rafting- Canoe – Kayak – Hydrospet :
Ποτάμιες δραστηριότητες που ακολουθεί σήμερα ολοένα και περισσότερος κόσμος.
Ιδανικός τόπος το Φαράγγι του ποταμού Αγγίτη και ο ποταμός Στρυμόνας. Το Φαράγγι είναι μια μαγευτική περιοχή που αφήνει άφωνο ακόμη και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.
Μία διαδρομή 8χιλ. σε κάθετα πρανή που ξεπερνούν και τα 100μ σε ορισμένα σημεία , με υδροχαρή δάση, πολυποίκιλη χλωρίδα και μοναδική πανίδα από άγρια ζώα , δίνουν μια διάσταση ανεπανάληπτη για δύο ώρες στον επισκέπτη.Canyoning: Πρόκειται για την διάσχιση Φαραγγιών συνήθως από πάνω προς τα κάτω με την χρήση ορειβατικού εξοπλισμού όπου αυτός είναι απαραίτητος.
Είναι μια περιπέτεια που μπορούν να απολαύσουν άτομα κάθε ηλικίας που επιθυμούν να συνδυάσουν τη δράση με την μαγεία της φύσης.
Αφήστε μας το e-mail σας για να σας ενημερώνουμε για προσφορές ξενοδοχείων,τουριστικών γραφείων και για γιορτές και εκδηλώσεις που θα γίνονται στο Ν.Σερρών
Mε λεωφορείο από τις Σέρρες υπάρχει σύνδεση με Δράμα, Kαβάλα, Θεσσαλονίκη και Aθήνα.Mε λεωφορείο του KTEΛ από την Aθήνα για Σέρρες εκτελούνται δρομολόγια κάθε μέρα. H απόσταση είναι 587 χλμ.
Ο νομός Σερρών είναι ένας από τους 13 νομούς της Μακεδονίας, του μεγαλύτερου διαμερίσματος της Ελλάδας και ανήκει στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ανατολικά συνορεύει με τους νομούς Δράμας και Καβάλας