Ξέρετε ότι:
Ο νομός Σερρών διαιρείται σε 4 επαρχίες:
- Την επαρχία Σερρών με έδρα τις Σέρρες,
- την Επαρχία Σιντικής με έδρα το Σιδηρόκαστρο,
- την Επαρχία Φυλλίδας με έδρα τη Ν. Ζίχνη και
- την Επαρχία Βισαλτίας με έδρα τη Νιγρίτα.
Στο νομό υπάρχουν συνολικά 194 κοινότητες και οικισμοί. 5 δήμοι, 149 κοινότητες και 46 οικισμοί. Από το σύνολο των Ο.Τ.Α., μόνο 154 δηλαδή το 36,4% έχουν πληθυσμό πάνω από 1000 κατοίκους. Αυτό σημαίνει πως ο νομός έχει μεγάλη διασπορά μικρών κοινοτήτων.
Ο συνολικός πληθυσμός του νομού κατά την απογραφή του 1981 ήταν 196.247 κάτοικοι. Δηλαδή το 2% της χώρας.
Κατανέμεται δε σε :
- αστικό 23,6%
- ημιαστικό 19,4%
- αγροτικό 57,0%
Το 60% του πληθυσμού ασχολείται στον πρωτογενή τομέα, το 17,5% ασχολείται στο δευτερογενή τομέα και το 22,5% ασχολείται στον τριτογενή τομέα.
Ο ημιαστικός και ο αγροτικός πληθυσμός φθάνει το 80% περίπου του πληθυσμού του νομού. Η σχέση αστικού προς αγροτικό πληθυσμό είναι για το νομό Σερρών 0,41 έναντι 1,91 που είναι για όλη την Ελλάδα. Η σχέση αστικού προς ημιαστικό είναι 1,21 στο νομό έναντι 5,0 στη χώρα. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι έχει αποφευχθεί η μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού στο αστικό κέντρο του νομού ότι υπάρχουν προοπτικές για μεσαίου μεγέθους οικισμούς και ότι είναι σημαντικό το βάρος των αγροτικών οικισμών στο νομό.
Η ζωή στο νομό χαρακτηρίζεται από αξιόλογη πολιτιστική δραστηριότητα. Λειτουργούν αρκετοί κοινωνικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, οι σπουδαιότεροι από τους οποίους έχουν την έδρα τους στην πόλη των Σερρών, ή κοντά στους σημαντικούς βιοτόπους του νομού. Σύλλογοι αυτού του χαρακτήρα είναι , μεταξύ άλλων ο "Ορφέας" Σερρών, οι Ορειβατικοί Σύλλογοι Σερρών, Σιδηροκάστρου, Ροδολίβους και Πρώτης, η Οικολογική Ομάδα Δήμου Σερρών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σιδηροκάστρου, ο Φιλοζωικός Σύλλογος Σερρών κ.α.
|
Πρώτος την αναφέρει ο Ηρόδοτος, τον 5ο αιώνα π.Χ. με το όνομα «Σίρις» και τον εθνικό προσδιορισμό «παιονική».
Η ονομασία Σίρις είναι θρακική και ίσως προέρχεται από τη λέξη Σίριος (Ήλιος).
Ύστερα μνημονεύεται από τον Θεόπομπο ως «Σίρρα».
Τρίτος αρχαίος συγγραφέας που μιλάει γι’ αυτήν είναι οΤίτος Λίβιος, με τον τύπο «Siras» στον πληθυντικό (Sirae=Σίραι). Επιγραφικά μνημεία με το όνομά της σώθηκαν ελάχιστα. Το πρώτο περιέχει τη γραφή «Σιρραίων πόλις» και είναι εποχής ρωμαϊκής.
Με το όνομα Σέρραι αποκαλείται από το 451 μ.Χ. (πρακτικά Συνόδου Χαλκηδόνας) και κατόπιν, με μικρές
παραλλαγές. |
Ο Νομός Σερρών είναι ο νομός που έχει τα περισσότερα χωριά στην ΕΛΛΑΔΑ και είναι 181 στο σύνολο. |
Πρώτοι κάτοικοι της πόλης ήταν οι Θράκες. Οι Σέρρες, άλλωστε, θεωρούνταν αγαπημένος τόπος του Διονύσου, θεού θρακικής προέλευσης. Κατά το Στράβωνα, η Σίρις η Παιονική χτίστηκε από Παίονες, Δάρδανες και Τεύκρους, πριν ακόμα τον τρωικό πόλεμο που υπολογίζεται στα 1195 π.Χ. Η λέξη ‘Σέρρες’ θεωρείται παραφθορά του αρχαίου ονόματος ‘Σίρις’ και πιθανότατα σχετίζεται ετυμολογικά με τη λέξη ‘σείριος’ που σημαίνει ήλιος. Ήδη τον 5ο π.Χ. αιώνα, η πόλη αναφέρεται στις πηγές ως Σέρρες. |
|
1ο Φεστιβάλ Σερραϊκής Μπουγάτσας |
1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΕΡΡΑΪΚΗΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ 2008
Μία μεγάλη και φιλόδοξη διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στην πόλη των Σερρών στις 31 Μαΐου και 1 Ιουνίου 2008. Πρόκειται για το "1ο Φεστιβάλ Σερραϊκής Μπουγάτσας και Τοπικών Προϊόντων του Ν. Σερρών", που διοργανώνεται από το Επιμελητήριο Σερρών, με τη συνεργασία της Νομαρχίας Σερρών και της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Σερρών. Επίκεντρο της εκδήλωσής μας είναι να κατασκευάσουμε τη μεγαλύτερη "Μπουγάτσα" στον κόσμο για να καταγραφεί στο ρεκόρ Guinness και να καταστήσουμε γνωστή όχι μόνο στο Πανελλήνιο, αλλά ακόμα και σε όλο τον κόσμο, την «πατρότητα» του διακριτού προϊόντος του Νομού μας.
Επίσης, βασική μας επιδίωξη είναι η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και της Σερραϊκής παραδοσιακής κουζίνας, με την καταγραφή παραδοσιακών συνταγών που παρασκευάζονται με τα εκλεκτά προϊόντα του Ν. Σερρών. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προσκληθούν να καταθέσουν τη δική τους συνεισφορά στη γαστρονομική αξιοποίηση των Σερραϊκών προϊόντων διάφοροι φορείς του επισιτισμού, όπως Αρχιμάγειροι, Ιατροί, Διαιτολόγοι, καθώς και ερευνητές της γαστρονομίας, λαογράφοι, καθηγητές Πανεπιστημίων και Δημοσιογράφοι.
Το ενδεικτικό πρόγραμμα του διημέρου είναι:
Σάββατο 31 Μαΐου 2008 Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Τοπικών Προϊόντων του Ν. Σερρών, το απόγευμα, στην κεντρική Πλατεία Ελευθερίας της πόλης των Σερρών. Με τη συμμετοχή της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αθήνας, νοικοκυρές από όλα τα σημεία του Ν. Σερρών θα αναδείξουν τοπικές παραδοσιακές συνταγές με πινελιές σύγχρονης δημιουργικής παρουσίασης. Οι επισκέπτες θα έχουν την τύχη να γευθούν πρωτότυπες συνταγές και να έλθουν σε επαφή με τις πολλές γαστρονομικές δυνατότητες της Σερραϊκής κουζίνας και ζαχαροπλαστικής με τοπικά προϊόντα.
Κυριακή 1 Ιουνίου 2008 Φεστιβάλ Μπουγάτσας, το πρωί, σε ευρύχωρη και κατάφυτη έκταση, πρώην στρατοπέδου, στην πόλη των Σερρών. Με τη συνεργασία των επαγγελματιών της μπουγάτσας και της Λέσχης Αρχιμαγείρων, θα παρασκευαστεί η μεγαλύτερη Μπουγάτσα στον κόσμο, σε φούρνο 20 μέτρων, με σκοπό να καταγραφεί στα ρεκόρ του Βιβλίου Guinness.
Παράλληλες εκδηλώσεις - Προσκεκλημένοι
Σε ειδικές εγκαταστάσεις περιμετρικά των χώρων της εκδήλωσης, θα επιδεικνύεται στους επισκέπτες ο τρόπος παρασκευής της Μπουγάτσας, καθώς και του Ακανέ, ενώ θα λειτουργεί και έκθεση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, με παράλληλη προβολή των σημαντικότερων σημείων τουριστικού ενδιαφέροντος του Ν. Σερρών. Η εκδήλωση θα πλαισιώνεται από παράλληλες εκδηλώσεις πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος, θεάματα και δράσεις για όλες τις ηλικίες επισκεπτών. Θα προσκληθούν και θα παρίστανται σημαντικά πρόσωπα του χώρου της Ελληνικής και διεθνούς γαστρονομίας, συγγραφείς και μελετητές, καλλιτέχνες, καθώς και ΄Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι, για την καταγραφή του γεγονότος.
Η διοργάνωση του Φεστιβάλ υποστηρίζεται από όλα τα αρμόδια Υπουργεία της χώρας μας και τους Κρατικούς φορείς που έχουν σχέση με τα Αγροτικά προϊόντα και τον Τουρισμό.
|
Οδηγός Επιχειρήσεων Ν.Σερρών - Portal - Ειδήσεις
|
|