Στο νομό υπάρχουν συνολικά 194 κοινότητες και οικισμοί. 5 δήμοι, 149 κοινότητες και 46 οικισμοί. Από το σύνολο των Ο.Τ.Α., μόνο 154 δηλαδή το 36,4% έχουν πληθυσμό πάνω από 1000 κατοίκους. Αυτό σημαίνει πως ο νομός έχει μεγάλη διασπορά μικρών κοινοτήτων.
Ο συνολικός πληθυσμός του νομού κατά την απογραφή του 1981 ήταν 196.247 κάτοικοι. Δηλαδή το 2% της χώρας.
Κατανέμεται δε σε :
αστικό 23,6%
ημιαστικό 19,4%
αγροτικό 57,0%
Το 60% του πληθυσμού ασχολείται στον πρωτογενή τομέα, το 17,5% ασχολείται στο δευτερογενή τομέα και το 22,5% ασχολείται στον τριτογενή τομέα.
Ο ημιαστικός και ο αγροτικός πληθυσμός φθάνει το 80% περίπου του πληθυσμού του νομού. Η σχέση αστικού προς αγροτικό πληθυσμό είναι για το νομό Σερρών 0,41 έναντι 1,91 που είναι για όλη την Ελλάδα. Η σχέση αστικού προς ημιαστικό είναι 1,21 στο νομό έναντι 5,0 στη χώρα. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι έχει αποφευχθεί η μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού στο αστικό κέντρο του νομού ότι υπάρχουν προοπτικές για μεσαίου μεγέθους οικισμούς και ότι είναι σημαντικό το βάρος των αγροτικών οικισμών στο νομό.
Η ζωή στο νομό χαρακτηρίζεται από αξιόλογη πολιτιστική δραστηριότητα. Λειτουργούν αρκετοί κοινωνικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, οι σπουδαιότεροι από τους οποίους έχουν την έδρα τους στην πόλη των Σερρών, ή κοντά στους σημαντικούς βιοτόπους του νομού. Σύλλογοι αυτού του χαρακτήρα είναι , μεταξύ άλλων ο "Ορφέας" Σερρών, οι Ορειβατικοί Σύλλογοι Σερρών, Σιδηροκάστρου, Ροδολίβους και Πρώτης, η Οικολογική Ομάδα Δήμου Σερρών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σιδηροκάστρου, ο Φιλοζωικός Σύλλογος Σερρών κ.α.
Πρώτος την αναφέρει ο Ηρόδοτος, τον 5ο αιώνα π.Χ. με το όνομα «Σίρις» και τον εθνικό προσδιορισμό «παιονική».
Η ονομασία Σίρις είναι θρακική και ίσως προέρχεται από τη λέξη Σίριος (Ήλιος).
Ύστερα μνημονεύεται από τον Θεόπομπο ως «Σίρρα».
Τρίτος αρχαίος συγγραφέας που μιλάει γι’ αυτήν είναι οΤίτος Λίβιος, με τον τύπο «Siras» στον πληθυντικό (Sirae=Σίραι). Επιγραφικά μνημεία με το όνομά της σώθηκαν ελάχιστα. Το πρώτο περιέχει τη γραφή «Σιρραίων πόλις» και είναι εποχής ρωμαϊκής.
Με το όνομα Σέρραι αποκαλείται από το 451 μ.Χ. (πρακτικά Συνόδου Χαλκηδόνας) και κατόπιν, με μικρές
παραλλαγές.
Ο Νομός Σερρών είναι ο νομός που έχει τα περισσότερα χωριά στην ΕΛΛΑΔΑ και είναι 181 στο σύνολο.
Πρώτοι κάτοικοι της πόλης ήταν οι Θράκες. Οι Σέρρες, άλλωστε, θεωρούνταν αγαπημένος τόπος του Διονύσου, θεού θρακικής προέλευσης. Κατά το Στράβωνα, η Σίρις η Παιονική χτίστηκε από Παίονες, Δάρδανες και Τεύκρους, πριν ακόμα τον τρωικό πόλεμο που υπολογίζεται στα 1195 π.Χ. Η λέξη ‘Σέρρες’ θεωρείται παραφθορά του αρχαίου ονόματος ‘Σίρις’ και πιθανότατα σχετίζεται ετυμολογικά με τη λέξη ‘σείριος’ που σημαίνει ήλιος. Ήδη τον 5ο π.Χ. αιώνα, η πόλη αναφέρεται στις πηγές ως Σέρρες.
Περνώντας μέσα από την κατάφυτη και πλούσια σε νερά κοιλάδα των Αγ. Αναργύρων, βορειοανατολικά της πόλης των Σερρών, ο δρόμος οδηγεί στον «Λαϊλιά», το καύχημα των Σερραίων. Απέχει 25 χιλ. από τις Σέρρες. Είναι ένα δάσος συνδεδεμένο με χίλιες παραδόσεις και ιστορίες, ψηλά στην οροσειρά της Βροντούς, που προσφέρεται τόσο για θερινό,όσο και για χειμερινό τουρισμό. Ο Λαϊλιάς αποτελεί παράδειγμα αρμονίας, ανάμεσα στο άγριο τοπίο και τη θαυμαστή ομορφιά του δάσους, τόπο υψηλής αισθητικής και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Διασχίζεται από τα διεθνή περιπατητικά μονοπάτια Ε4 και Ε6.Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας αποτελούσε σημαντικό θέρετρο με σπίτια προκρίτων και χάνια. Μνημείο της εποχής εκείνης αποτελεί ο βράχος της «Κατίγκας», στην καρδιά του δάσους του Λαϊλιά και στο χείλος μιας βαθιάς χαράδρας στην οποία, κατά την παράδοση, έπεσε η νεαρή Κατίγκα αυτοκτονώντας, για να μην παραδοθεί στους Τούρκους. Προπολεμικά ο Λαΐλιάς υπήρξε, επίσης, θέρετρο, το οποίο όμως καταστράφηκε μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά: Σήμερα στη βόρεια πλευρά του «Αλή Μπαμπά», της υψηλότερης κορυφής, μέσα σε δάσος από οξιές και πεύκα, σε υψόμετρο 1.847 μ., βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο, 27 χιλ. από την πόλη των Σερρών. Διαθέτει μια βασική χιονοδρομική πίστα μήκους 1.000μ. και πλάτους 1.050μ., και 3 συρόμενους αναβατήρες. Στην αφετηρία της πίστας γίνονται ενοικιάσεις εξαρτημάτων σκι, ενώ για τους αρχάριους παραδίδονται μαθήματα εκμάθησης από έμπειρους καθηγητές. Στο τέρμα της πίστας υπάρχει και λειτουργεί ένα σύγχρονο περίπτερο - σαλέ, με εστιατόριο, αναψυκτήριο, κοιτώνες και κεντρική θέρμανση. Διαθέτει κλίνες για ογδόντα (80) άτομα.Κάθε χρόνο στην πίστα γίνονται πανελλήνιοι αγώνες καταβάσεων δρόμου αντοχής, περιφερειακά πρωταθλήματα, διεθνείς, τοπικοί και άλλοι χιονοδρομικοί αγώνες. Το χιονοδρομικό κέντρο λειτουργεί κάθε Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή και όλες τις αργίες. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από καλή χιόνωση, που διαρκεί 3 ½ με 4 μήνες το χρόνο.
Ορεινή: Βρίσκεται βόρεια της πόλης των Σερρών και είναι χτισμένη στη νότια πλευρά του όρους Λαϊλιά και δυτικά του όρους Μενοίκιου. Απέχει από την πόλη των Σερρών περίπου 18 χλμ.Το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου που οδηγεί από την πόλη των Σερρών στην Ορεινή είναι κοινό με αυτό που κατευθύνεται προς τον Λαϊλιά. Αποτελείται από δύο χωριά: Την Άνω Ορεινή και την Κάτω Ορεινή. Η περιοχή φημίζεται για το τυρί που παρασκευάζεται εδώ, για την καλή ποιότητα του γάλακτος καθώς και για τις πατάτες που καλλιεργούνται. Στην Ορεινή υπάρχει εργαστήρι κατασκευής παραδοσιακών φορεσιών καθώς και προϊόντων για τη ζεστασιά και τη διακόσμηση των χώρων.
Αφήστε μας το e-mail σας για να σας ενημερώνουμε για προσφορές ξενοδοχείων,τουριστικών γραφείων και για γιορτές και εκδηλώσεις που θα γίνονται στο Ν.Σερρών
Mε λεωφορείο από τις Σέρρες υπάρχει σύνδεση με Δράμα, Kαβάλα, Θεσσαλονίκη και Aθήνα.Mε λεωφορείο του KTEΛ από την Aθήνα για Σέρρες εκτελούνται δρομολόγια κάθε μέρα. H απόσταση είναι 587 χλμ.
Ο νομός Σερρών είναι ένας από τους 13 νομούς της Μακεδονίας, του μεγαλύτερου διαμερίσματος της Ελλάδας και ανήκει στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ανατολικά συνορεύει με τους νομούς Δράμας και Καβάλας