Ξέρετε ότι:
Ο νομός Σερρών διαιρείται σε 4 επαρχίες:
- Την επαρχία Σερρών με έδρα τις Σέρρες,
- την Επαρχία Σιντικής με έδρα το Σιδηρόκαστρο,
- την Επαρχία Φυλλίδας με έδρα τη Ν. Ζίχνη και
- την Επαρχία Βισαλτίας με έδρα τη Νιγρίτα.
Στο νομό υπάρχουν συνολικά 194 κοινότητες και οικισμοί. 5 δήμοι, 149 κοινότητες και 46 οικισμοί. Από το σύνολο των Ο.Τ.Α., μόνο 154 δηλαδή το 36,4% έχουν πληθυσμό πάνω από 1000 κατοίκους. Αυτό σημαίνει πως ο νομός έχει μεγάλη διασπορά μικρών κοινοτήτων.
Ο συνολικός πληθυσμός του νομού κατά την απογραφή του 1981 ήταν 196.247 κάτοικοι. Δηλαδή το 2% της χώρας.
Κατανέμεται δε σε :
- αστικό 23,6%
- ημιαστικό 19,4%
- αγροτικό 57,0%
Το 60% του πληθυσμού ασχολείται στον πρωτογενή τομέα, το 17,5% ασχολείται στο δευτερογενή τομέα και το 22,5% ασχολείται στον τριτογενή τομέα.
Ο ημιαστικός και ο αγροτικός πληθυσμός φθάνει το 80% περίπου του πληθυσμού του νομού. Η σχέση αστικού προς αγροτικό πληθυσμό είναι για το νομό Σερρών 0,41 έναντι 1,91 που είναι για όλη την Ελλάδα. Η σχέση αστικού προς ημιαστικό είναι 1,21 στο νομό έναντι 5,0 στη χώρα. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι έχει αποφευχθεί η μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού στο αστικό κέντρο του νομού ότι υπάρχουν προοπτικές για μεσαίου μεγέθους οικισμούς και ότι είναι σημαντικό το βάρος των αγροτικών οικισμών στο νομό.
Η ζωή στο νομό χαρακτηρίζεται από αξιόλογη πολιτιστική δραστηριότητα. Λειτουργούν αρκετοί κοινωνικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, οι σπουδαιότεροι από τους οποίους έχουν την έδρα τους στην πόλη των Σερρών, ή κοντά στους σημαντικούς βιοτόπους του νομού. Σύλλογοι αυτού του χαρακτήρα είναι , μεταξύ άλλων ο "Ορφέας" Σερρών, οι Ορειβατικοί Σύλλογοι Σερρών, Σιδηροκάστρου, Ροδολίβους και Πρώτης, η Οικολογική Ομάδα Δήμου Σερρών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σιδηροκάστρου, ο Φιλοζωικός Σύλλογος Σερρών κ.α.
|
Πρώτος την αναφέρει ο Ηρόδοτος, τον 5ο αιώνα π.Χ. με το όνομα «Σίρις» και τον εθνικό προσδιορισμό «παιονική».
Η ονομασία Σίρις είναι θρακική και ίσως προέρχεται από τη λέξη Σίριος (Ήλιος).
Ύστερα μνημονεύεται από τον Θεόπομπο ως «Σίρρα».
Τρίτος αρχαίος συγγραφέας που μιλάει γι’ αυτήν είναι οΤίτος Λίβιος, με τον τύπο «Siras» στον πληθυντικό (Sirae=Σίραι). Επιγραφικά μνημεία με το όνομά της σώθηκαν ελάχιστα. Το πρώτο περιέχει τη γραφή «Σιρραίων πόλις» και είναι εποχής ρωμαϊκής.
Με το όνομα Σέρραι αποκαλείται από το 451 μ.Χ. (πρακτικά Συνόδου Χαλκηδόνας) και κατόπιν, με μικρές
παραλλαγές. |
Ο Νομός Σερρών είναι ο νομός που έχει τα περισσότερα χωριά στην ΕΛΛΑΔΑ και είναι 181 στο σύνολο. |
Πρώτοι κάτοικοι της πόλης ήταν οι Θράκες. Οι Σέρρες, άλλωστε, θεωρούνταν αγαπημένος τόπος του Διονύσου, θεού θρακικής προέλευσης. Κατά το Στράβωνα, η Σίρις η Παιονική χτίστηκε από Παίονες, Δάρδανες και Τεύκρους, πριν ακόμα τον τρωικό πόλεμο που υπολογίζεται στα 1195 π.Χ. Η λέξη ‘Σέρρες’ θεωρείται παραφθορά του αρχαίου ονόματος ‘Σίρις’ και πιθανότατα σχετίζεται ετυμολογικά με τη λέξη ‘σείριος’ που σημαίνει ήλιος. Ήδη τον 5ο π.Χ. αιώνα, η πόλη αναφέρεται στις πηγές ως Σέρρες. |
|
Ιαματική πηγή Nιγρίτας - Θερμών |
Πανελλήνια γνωστές είναι οι Iαματικές Πηγές των Θερμών Nιγρίτας με το περίφημο μεταλλικό νερό που βρίσκονται μόλις πέντε χιλιόμετρα από τη Nιγρίτα Σερρών δίπλα στην Kοινότητα Θερμών, μέσα σε χώρο του EOT.
Tο υδροθεραπευτήριο διαθέτει ξενοδοχείο Γ’ κατηγορίας 64 κλινών και πλήρεις λουτρικές εγκαταστάσεις. H υδροθεραπεία γίνεται σε ατομικούς λουτήρες, ενώ οι παθήσεις για τις οποίες ενδείκνυται, είναι υδροκινησιοθεραπεία, ισχυαλγίες, οσφυαλγίες, σπονδυλοαρθρίτιδες, ρευματοπάθειες.
Oι επισκέπτες μπορούν να εξυπηρετηθούν από τον οικισμό των Θερμών στις διάφορες ανάγκες τους, αφού υπάρχουν εστιατόρια, ταβέρνες, Super Market. Στον οικισμό Θερμών υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Iδανικός τόπος διαμονής για τους λουόμενους είναι το ξενοδοχείο “ΓEPAKINA” δυναμικότητας 60 κλινών της Δημοτικής Tουριστικής Eπιχείρησης Nιγρίτας που λειτουργεί από το 1991 λόγω της μικρής απόστασής του απο το υδροθεραπευτήριο. Προσφέρεται ακόμα και σαν κατάλυμα αθλητικών αποστολών εξασφαλίζοντας ηρεμία, εύκολες μετακινήσεις προς όλα τα κέντρα του Nομού και προετοιμασία με τις πλήρεις αθλητικές του εγκαταστάσεις (γήπεδο ποδοσφαίρου με χορτοτάπητα, μπάσκετ, κλειστό γυμναστήριο) σε απόσταση 100 μ. από το ξενοδοχείο. Tο νερό των Iαματικών πηγών ενδείκνυται ιδιαίτερα για νοσήματα του γαστρεντερικού συστήματος και για χρόνιες ρευματοθεραπείες.
Eκτός των πηγών, για τα λουτρά υπάρχει και πηγή πόσιμου νερού που ανήκει στην κατηγορία των αλκαλικών οξυπηγών.
Tο νερό αυτής της πηγής, αφού αναμιγνύεται με ανθρακικό οξύ, εμφιαλώνεται στο εργοστάσιο εμφιάλωσης που βρίσκεται στην περιοχή και κυκλοφορούσε μέχρι πρόσφατα στο εμπόριο.
Tο υδροθεραπευτήριο Θερμών λειτουργεί από 1 Iουλίου - 30 Oκτωβρίου.
Θερμοκρασία Νερών: 25-56ο C
Χαρακτηρισμός Νερού: Yπέρθερμο HCO3- Na - Mg - K - As - B - CO2 μεταλλικό - υποτονικό
Θεραπευτικές Ενδείξεις: Λουτροθεραπεία αρθρίτιδες, ρευματοπάθειες, δερματοπάθειες, γυναικολογικές παθήσεις. Ποσιοθεραπεία για σύνδρομο θρέψης
Εγκαταστάσεις: Yδροθεραπευτήριο με ομαδικούς και ατομικούς λουτήρες.Λειτουργία κατά τους θερινούς μήνες.
H διαχείριση γίνεται από τον E.O.T.
Πληροφορίες: Δήμος Nιγρίτας τηλ.23220 22001 Λουτρά τηλ.23220 22893/22892
|
Οδηγός Επιχειρήσεων Ν.Σερρών - Portal - Ειδήσεις
|
|
Ενημέρωση
Αφήστε μας το e-mail σας για να σας ενημερώνουμε για προσφορές ξενοδοχείων,τουριστικών γραφείων και για γιορτές και εκδηλώσεις που θα γίνονται στο Ν.Σερρών
|