Δείτε το dvd του Νομού μας

dvd

Επιλέξτε Προορισμό

Δραστηριότητες
Hotel
Rent a car

Γλώσσες

GREECE ENGLISH GERMAN BULGARIAN RUSSIAN RUMANIA
with google translate

Διαφημιζόμενοι

limnaio Kerkini
3aetopetra
1melina

Καιρός


Σέρρες:
19°C
1007mb

24 km/h

Ξέρετε ότι:

Ο νομός Σερρών διαιρείται σε 4 επαρχίες:
  • Την επαρχία Σερρών με έδρα τις Σέρρες,
  • την Επαρχία Σιντικής με έδρα το Σιδηρόκαστρο,
  • την Επαρχία Φυλλίδας με έδρα τη Ν. Ζίχνη και
  • την Επαρχία Βισαλτίας με έδρα τη Νιγρίτα.
Στο νομό υπάρχουν συνολικά 194 κοινότητες και οικισμοί. 5 δήμοι, 149 κοινότητες και 46 οικισμοί. Από το σύνολο των Ο.Τ.Α., μόνο 154 δηλαδή το 36,4% έχουν πληθυσμό πάνω από 1000 κατοίκους. Αυτό σημαίνει πως ο νομός έχει μεγάλη διασπορά μικρών κοινοτήτων.

Ο συνολικός πληθυσμός του νομού κατά την απογραφή του 1981 ήταν 196.247 κάτοικοι. Δηλαδή το 2% της χώρας.
Κατανέμεται δε σε :
  • αστικό 23,6%
  • ημιαστικό 19,4%
  • αγροτικό 57,0%
Το 60% του πληθυσμού ασχολείται στον πρωτογενή τομέα, το 17,5% ασχολείται στο δευτερογενή τομέα και το 22,5% ασχολείται στον τριτογενή τομέα.

Ο ημιαστικός και ο αγροτικός πληθυσμός φθάνει το 80% περίπου του πληθυσμού του νομού. Η σχέση αστικού προς αγροτικό πληθυσμό είναι για το νομό Σερρών 0,41 έναντι 1,91 που είναι για όλη την Ελλάδα. Η σχέση αστικού προς ημιαστικό είναι 1,21 στο νομό έναντι 5,0 στη χώρα. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι έχει αποφευχθεί η μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού στο αστικό κέντρο του νομού ότι υπάρχουν προοπτικές για μεσαίου μεγέθους οικισμούς και ότι είναι σημαντικό το βάρος των αγροτικών οικισμών στο νομό.

Η ζωή στο νομό χαρακτηρίζεται από αξιόλογη πολιτιστική δραστηριότητα. Λειτουργούν αρκετοί κοινωνικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, οι σπουδαιότεροι από τους οποίους έχουν την έδρα τους στην πόλη των Σερρών, ή κοντά στους σημαντικούς βιοτόπους του νομού. Σύλλογοι αυτού του χαρακτήρα είναι , μεταξύ άλλων ο "Ορφέας" Σερρών, οι Ορειβατικοί Σύλλογοι Σερρών, Σιδηροκάστρου, Ροδολίβους και Πρώτης, η Οικολογική Ομάδα Δήμου Σερρών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σιδηροκάστρου, ο Φιλοζωικός Σύλλογος Σερρών κ.α.
 
Πρώτος την αναφέρει ο Ηρόδοτος, τον 5ο αιώνα π.Χ. με το όνομα «Σίρις» και τον εθνικό προσδιορισμό «παιονική».
 Η ονομασία Σίρις είναι θρακική και ίσως προέρχεται από τη λέξη Σίριος (Ήλιος).
Ύστερα μνημονεύεται από τον Θεόπομπο ως «Σίρρα».
Τρίτος αρχαίος συγγραφέας που μιλάει γι’ αυτήν είναι οΤίτος Λίβιος, με τον τύπο «Siras» στον πληθυντικό (Sirae=Σίραι). Επιγραφικά μνημεία με το όνομά της σώθηκαν ελάχιστα. Το πρώτο περιέχει τη γραφή «Σιρραίων πόλις» και είναι εποχής ρωμαϊκής.
Με το όνομα Σέρραι αποκαλείται από το 451 μ.Χ. (πρακτικά Συνόδου Χαλκηδόνας) και κατόπιν, με μικρές
παραλλαγές.
 
Ο Νομός Σερρών είναι ο νομός που έχει τα περισσότερα χωριά στην ΕΛΛΑΔΑ και είναι 181 στο σύνολο.
 
Πρώτοι κάτοικοι της πόλης ήταν οι Θράκες. Οι Σέρρες, άλλωστε, θεωρούνταν αγαπημένος τόπος του Διονύσου, θεού θρακικής προέλευσης. Κατά το Στράβωνα, η Σίρις η Παιονική χτίστηκε από Παίονες, Δάρδανες και Τεύκρους, πριν ακόμα τον τρωικό πόλεμο που υπολογίζεται στα 1195 π.Χ. Η λέξη ‘Σέρρες’ θεωρείται παραφθορά του αρχαίου ονόματος ‘Σίρις’ και πιθανότατα σχετίζεται ετυμολογικά με τη λέξη ‘σείριος’ που σημαίνει ήλιος. Ήδη τον 5ο π.Χ. αιώνα, η πόλη αναφέρεται στις πηγές ως Σέρρες.
 
Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου
ImageIστορικό
Βορειοανατολικά της πόλης των Σερρών και σε απόσταση 10 χλμ. περίπου, στο βάθος της χαράδρας του Μενοίκιου όρους, είναι χτισμένη η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου.Ιδρυτής του υπήρξε ο Ιωαννίκιος από τις Σέρρες, ο οποίος αποφάσισε, περί το 1270, να ιδρύσει το μοναστήρι του Τ.Προδρόμου.Σύμφωνα με τις πηγές, αναφέρεται για πρώτη φορά ηγούμενος του το 1278.Το 1332 η Μονή αναδείχθηκε σταυροπηγιακή και πατριαρχική. Από το 1457 μέχρι το 1462 στη Μονή μόνασε ο πρώτος πατριάρχης μετά την άλωση της Κων/πολης, Γεννάδιος ο Σχολάριος, του οποίου ο τάφος βρίσκεται στη μονή.Η συνεισφορά της Ι. Μονής στη διάσωση, συντήρηση και έκλαμψη του ελληνικού Πολιτισμού υπήρξε θεμελιακή, χάρη στην επί 300 χρόνια λειτουργία μέσα στη Μονή Σχολής Πανεπιστημιακού επιπέδου.Το πέρασμα από τη Μονή πάνσοφων ηγητόρων του Ελληνισμού, συνέβαλε στη γενική αναγνώριση της υψηλής πνευματικής στάθμης της. Η εισβολή των Βουλγαρικών στρατευμάτων κατά το 1941, ολοκλήρωσε την καταστροφή της Μονής, των ιερών κειμηλίων και τη σφαγή των μοναχών. Στην πάροδο του χρόνου η λειψανδρία, ταυτόχρονα με την επιγενόμενη φτώχεια,μετέβαλαν το φημισμένο ιερό καθίδρυμα σε καταρρέοντα σωρό αποσαθρωμένων ερειπίων.Αλλά, κατά παραχώρηση Θεού, η ιερά Μονή άρχισε να αναβάλλει. Το 1986 αναδείχθηκε σε Γυναικείο Κοινόβιο. Από τότε η νέα αδελφότητα έχει αποδυθεί σ’ ένα πρωτοφανή αγώνα για τη διάσωση και αναστήλωση των ερειπωμένων κτισμάτων του μνημειακού της συγκροτήματος και ασχολείται με την αγιογραφία και το χρυσοκέντημα. H Μονή γιορτάζει στις 29 Αυγούστου στη μνήμη της αποκεφάλισης του Τιμίου Προδρόμου. Μονά ζουν σήμερα στο Μοναστήρι 30 Μοναχές.
ImageKτίσματα
Το μέσο της αυλής του μοναστηριού καταλαμβάνει η εκκλησία, το λεγόμενο καθολικό, που η ίδρυση του τοποθετείται στις αρχές του 14ου αιώνα, και στα δυτικά της βρίσκεται η Φιάλη, κτίσμα του 1854, που χρησιμεύει για τον αγιασμό των υδάτων, στην εορτή των θεοφανείων και κάθε πρώτη του μήνα. Η εκκλησία περιβάλλεται από τα κελιά των Μοναχών, το Ηγουμενείο, τα κτίρια της ιερατικής Σχολής και την Τράπεζα. Στη νοτιοδυτική γωνία του περιβόλου της Μονής και δεξιά της εισόδου, υψώνεται ο τετράγωνος Πύργος, που χρονολογείται από την εποχή του δεύτερου κτήτορα Ιωακείμ. Το 1876 ο πύργος επισκευάσθηκε και από τότε μετατράπηκε σεβιβλιοθήκη. Εκεί φυλαγόταν 100 τόμοι χειρογράφων σε πάπυρο, 200 τόμοι σε χαρτί, 1500 έντυπα, 4 χρυσόβουλα, 5 πατριαρχικά σιγίλια και άλλα αντικείμενα, που λεηλατήθηκαν και αρπάχτηκαν κατά τους πολέμους. Δίπλα στον Πύργο βρίσκεται το Αρχονταρίκι, που χρονολογείται από το 1795 και που εσωτερικά φέρει τοιχογραφίες τοπίων, πόλεων, λιμανιών μαζί με άλλα δια-κοσμητικά θέματα.
Tοιχογραφίες
Η τοιχογράφηση του Καθολικού έγινε σε διάφορες εποχές και από διαφορετικούς αγιογράφους. Οι παλαιότερες τοιχογραφίες είναι αυτές που έγιναν κατά τη διάρκεια της ηγουμενίαςτου δεύτερου κτίτορα Ιωακείμ (1300 -1333) και διακρίνονται για την εκφραστικότητα, το ρεαλισμό και την παθητικότητα που χαρακτηρίζουν και σύγχρονες τοιχογραφίες που σώζονται στηΘεσσαλονίκη, στο Άγ. Όρος και τη Μακεδονία. Από αυτές σήμερα σώζονται ελάχιστα δείγματα. Στον κυρίως ναό δεν σώζεται κανένα τμήμα από την αρχική διακόσμηση. Η νεώτερη τοι-χογράφηση είναι του 1803. Το τέμπλο είναι ξυλόγλυπτο, από ξύλο καρυδιάς και χρονολογείται από 1804. Είναι από τα πιο αξιόλογα, προκαλώντας το θαυμασμό των επισκεπτών.
Image Παρεκκλήσια της Mονής

Bρίσκονται μέσα στον περίβολο. Αρχαιότερο είναι το “Προδρομούδι” (γενέθλιο) του 12ου αι. Έξω από τον περίβολο αναπτύχθηκαν εξωμοναστικά κτίσματα (υδραγωγείο, γέφυρες, ξενώνες), αλλά και έξι (6) παρεκκλήσια, στα οποία σώζονται περίφημες τοιχογραφίες, με σημαντικότερο το παρακκλήσιο της Κοιμήσεως Θεοτόκου, που αποτελεί τον Κοιμητηριακό Ναό τηςΜονής.
Tηλ: 23210 74623, 74544
 

Οδηγός Επιχειρήσεων Ν.Σερρών - Portal - Ειδήσεις

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Με την υποστήριξη

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΕΡΡΩΝ

Δραστηριότητες

Διαδρομές

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Ενημέρωση

Αφήστε μας το e-mail σας για να σας ενημερώνουμε για προσφορές ξενοδοχείων,τουριστικών γραφείων και για γιορτές και εκδηλώσεις που θα γίνονται στο Ν.Σερρών




Φωτογραφίες

Πώς θα φτάσετε

Mε λεωφορείο από τις Σέρρες υπάρχει σύνδεση με Δράμα, Kαβάλα, Θεσσαλονίκη και Aθήνα.Mε λεωφορείο του KTEΛ από την Aθήνα για Σέρρες εκτελούνται δρομολόγια κάθε μέρα. H απόσταση είναι 587 χλμ.

Περισσότερα

Ιστορία

Ο νομός Σερρών είναι ένας από τους 13 νομούς της Μακεδονίας, του μεγαλύτερου διαμερίσματος της Ελλάδας και ανήκει στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ανατολικά συνορεύει με τους νομούς Δράμας και Καβάλας

Περισσότερα