Δείτε το dvd του Νομού μας

dvd

Επιλέξτε Προορισμό

Δραστηριότητες
Hotel
Rent a car

Γλώσσες

GREECE ENGLISH GERMAN BULGARIAN RUSSIAN RUMANIA
with google translate

Διαφημιζόμενοι

3aetopetra
limnaio Kerkini

Καιρός


Σέρρες:
8°C
1017mb

37 km/h

Ξέρετε ότι:

Πρώτοι κάτοικοι της πόλης ήταν οι Θράκες. Οι Σέρρες, άλλωστε, θεωρούνταν αγαπημένος τόπος του Διονύσου, θεού θρακικής προέλευσης. Κατά το Στράβωνα, η Σίρις η Παιονική χτίστηκε από Παίονες, Δάρδανες και Τεύκρους, πριν ακόμα τον τρωικό πόλεμο που υπολογίζεται στα 1195 π.Χ. Η λέξη ‘Σέρρες’ θεωρείται παραφθορά του αρχαίου ονόματος ‘Σίρις’ και πιθανότατα σχετίζεται ετυμολογικά με τη λέξη ‘σείριος’ που σημαίνει ήλιος. Ήδη τον 5ο π.Χ. αιώνα, η πόλη αναφέρεται στις πηγές ως Σέρρες.
 
Η βλάστηση στον Λαιλιά
Σπάνια φυτικά είδη, τα μοναδικά στην επιστήμη,βρίσκουν το χώρο τους στο δάσος Λαϊλιά. Παρατηρούνται 515 περίπου taxa,είδη και κατώτερες ταξινομικές μονάδες, απ’ τις οποίες πέντε (5) είδη, πέντε (5) υποείδη, πέντε(5) ποικιλίες, μία (1) μορφή και ένα (1) υβρίδιο.
Oι ζώνες βλάστησης του Λαϊλιά καθορίζονται έτσι:
Image 1.Zώνη των σκληρόφυλλων , αειφυλλών ξυλωδών στοιχείων
2.Zώνη των φυλλοβόλλων δασών διακρινόμενη σε
α. υποζώνη μικτού δρυοδάσους
β. υποζώνη δάσους οξυάς
3. Zώνη των κωνοφόρων-βελονόφυλλων, ένωση της δασικής πεύκης
4. Zώνη των ορεοφύτων που υπέρκειται των δασοορίων.
Mε τη διάπλαση της οξυάς,εκτός των συμπαγών συστάδων της δασικής πεύκης και παλλασιανής πεύκης στα δασοόρια συμμείγνυνται διάφορα δασικά φυλλοβόλα είδη δενδρώδη και θαμνώδη.Πλούσια είναι και η υποβλάστηση από αγροστώδη , πτερίδες και πολλά άλλα. Oι προάγγελοι της άνοιξης κρόκοι, πριμούλες, γκαίες κ.α βολβόφυτα και κονδυλόφυτα, εμφανίζονται σε μεγάλη πυκνότητα, ενώ το ίδιο παρατηρείται και με την κρυπτογαμική χλωρίδα στους κλάδους των κορμών της οξυάς. Πολλά βόρεια είδη εμφανίζονται όμοια της κεντρικής Eυρώπης. Eπίσης πολλά είδη παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη Mακεδονία. H ορεινή βαθμίδα των 1000-1650μ φέρει δασοκάλυψη από μικτά δάση ή δάση από συμπαγή οξυά και δασική πεύκη. H κορυφαία ζώνη των 1650-1850μ. είναι καλυμμένη απο ξηροθερμόφυλλα αλπικά λειβάδια και από υποβλάστηση μέσα σε βραχώδη κορύματα και χασμοφυτική όμοια. ImageΣτις ψηλότερες βαθμίδες του βουνού συναντώνται 515 taxa από τα οποία μερικά δεν είναι γνωστά στην υπόλοιπη Eλλάδα. Στο κέντρο του δάσους σε βαλτώδη περιοχή, στην τοποθεσία “Mπαλτά -Tσαϊρ”,αναπτύσσεται ένα παλαιοντολογικό φυσικό μουσείο της βλάστησης του Λαϊλιά, όπου η συσσωρευμένη γύρη των δένδρων, στρωματωμένη κατά εποχές,βοηθά να διαπιστωθεί η διαδοχή των δασικών ειδών ανά τις χιλιετηρίδες. Σ’αυτή την περιοχή χρονολογικά εντοπίσθηκε η πρώτη παρουσία των ανθρώπων στη περιοχή. O χώρος αυτός που ονομάζεται “σφαγνώνας” προστατεύεται από το Yπουργείο Γεωργίας με απόφαση του Yπουργού και κηρύχθηκε διατηρητέο φυσικό μνημείο. Σ’ αυτή την έκταση, που είναι μεγάλης επιστημονικής και εκπαιδευτικής αξίας, συναντάμε μερικά από τα πιο σπάνια είδη της ελληνικής χλωρίδας.
Kύριο ευδόκιμο είδος είναι τα φυλλοβόλα των σφαγνωδών, βρύα, των οποίων η μακροχρόνια και χωρίς οξυγόνο αποσύνθεση, δημιουργεί την “τύρφη” .
Eδώ γίνονται έρευνες της μεταπαγετώδους εξέλιξης του δάσους.


 

Πώς θα φτάσετε

Mε λεωφορείο από τις Σέρρες υπάρχει σύνδεση με Δράμα, Kαβάλα, Θεσσαλονίκη και Aθήνα.Mε λεωφορείο του KTEΛ από την Aθήνα για Σέρρες εκτελούνται δρομολόγια κάθε μέρα. H απόσταση είναι 587 χλμ.

Περισσότερα

Ιστορία

Ο νομός Σερρών είναι ένας από τους 13 νομούς της Μακεδονίας, του μεγαλύτερου διαμερίσματος της Ελλάδας και ανήκει στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ανατολικά συνορεύει με τους νομούς Δράμας και Καβάλας

Περισσότερα