Κλείστε Ξενοδοχείο για τη διαμονή σας στις Σέρρες μέσω της συνεργασίας του serrestourism.gr με το booking.com
Διαφημιζόμενοι
Καιρός
Ξέρετε ότι:
Ο νομός Σερρών διαιρείται σε 4 επαρχίες:
Την επαρχία Σερρών με έδρα τις Σέρρες,
την Επαρχία Σιντικής με έδρα το Σιδηρόκαστρο,
την Επαρχία Φυλλίδας με έδρα τη Ν. Ζίχνη και
την Επαρχία Βισαλτίας με έδρα τη Νιγρίτα.
Στο νομό υπάρχουν συνολικά 194 κοινότητες και οικισμοί. 5 δήμοι, 149 κοινότητες και 46 οικισμοί. Από το σύνολο των Ο.Τ.Α., μόνο 154 δηλαδή το 36,4% έχουν πληθυσμό πάνω από 1000 κατοίκους. Αυτό σημαίνει πως ο νομός έχει μεγάλη διασπορά μικρών κοινοτήτων.
Ο συνολικός πληθυσμός του νομού κατά την απογραφή του 1981 ήταν 196.247 κάτοικοι. Δηλαδή το 2% της χώρας.
Κατανέμεται δε σε :
αστικό 23,6%
ημιαστικό 19,4%
αγροτικό 57,0%
Το 60% του πληθυσμού ασχολείται στον πρωτογενή τομέα, το 17,5% ασχολείται στο δευτερογενή τομέα και το 22,5% ασχολείται στον τριτογενή τομέα.
Ο ημιαστικός και ο αγροτικός πληθυσμός φθάνει το 80% περίπου του πληθυσμού του νομού. Η σχέση αστικού προς αγροτικό πληθυσμό είναι για το νομό Σερρών 0,41 έναντι 1,91 που είναι για όλη την Ελλάδα. Η σχέση αστικού προς ημιαστικό είναι 1,21 στο νομό έναντι 5,0 στη χώρα. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι έχει αποφευχθεί η μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού στο αστικό κέντρο του νομού ότι υπάρχουν προοπτικές για μεσαίου μεγέθους οικισμούς και ότι είναι σημαντικό το βάρος των αγροτικών οικισμών στο νομό.
Η ζωή στο νομό χαρακτηρίζεται από αξιόλογη πολιτιστική δραστηριότητα. Λειτουργούν αρκετοί κοινωνικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, οι σπουδαιότεροι από τους οποίους έχουν την έδρα τους στην πόλη των Σερρών, ή κοντά στους σημαντικούς βιοτόπους του νομού. Σύλλογοι αυτού του χαρακτήρα είναι , μεταξύ άλλων ο "Ορφέας" Σερρών, οι Ορειβατικοί Σύλλογοι Σερρών, Σιδηροκάστρου, Ροδολίβους και Πρώτης, η Οικολογική Ομάδα Δήμου Σερρών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σιδηροκάστρου, ο Φιλοζωικός Σύλλογος Σερρών κ.α.
Πρώτος την αναφέρει ο Ηρόδοτος, τον 5ο αιώνα π.Χ. με το όνομα «Σίρις» και τον εθνικό προσδιορισμό «παιονική».
Η ονομασία Σίρις είναι θρακική και ίσως προέρχεται από τη λέξη Σίριος (Ήλιος).
Ύστερα μνημονεύεται από τον Θεόπομπο ως «Σίρρα».
Τρίτος αρχαίος συγγραφέας που μιλάει γι’ αυτήν είναι οΤίτος Λίβιος, με τον τύπο «Siras» στον πληθυντικό (Sirae=Σίραι). Επιγραφικά μνημεία με το όνομά της σώθηκαν ελάχιστα. Το πρώτο περιέχει τη γραφή «Σιρραίων πόλις» και είναι εποχής ρωμαϊκής.
Με το όνομα Σέρραι αποκαλείται από το 451 μ.Χ. (πρακτικά Συνόδου Χαλκηδόνας) και κατόπιν, με μικρές
παραλλαγές.
Ο Νομός Σερρών είναι ο νομός που έχει τα περισσότερα χωριά στην ΕΛΛΑΔΑ και είναι 181 στο σύνολο.
Πρώτοι κάτοικοι της πόλης ήταν οι Θράκες. Οι Σέρρες, άλλωστε, θεωρούνταν αγαπημένος τόπος του Διονύσου, θεού θρακικής προέλευσης. Κατά το Στράβωνα, η Σίρις η Παιονική χτίστηκε από Παίονες, Δάρδανες και Τεύκρους, πριν ακόμα τον τρωικό πόλεμο που υπολογίζεται στα 1195 π.Χ. Η λέξη ‘Σέρρες’ θεωρείται παραφθορά του αρχαίου ονόματος ‘Σίρις’ και πιθανότατα σχετίζεται ετυμολογικά με τη λέξη ‘σείριος’ που σημαίνει ήλιος. Ήδη τον 5ο π.Χ. αιώνα, η πόλη αναφέρεται στις πηγές ως Σέρρες.
Η αμφιθεατρική θέση της Αλιστράτης ψηλά, στους πρόποδες του Μενοικίου όρους, ξεδιπλώνει πανοραμικά στα μάτια του επισκέπτη το θέαμα της μεγάλης πεδιάδας της Δράμας με τα γύρω της βουνά. Το κλίμα, ξηρό και υγιεινό, επηρεάζεται από τους θαλασσινούς ανέμους, που έρχονται απ’ τη μεριά της Θάσου και του Στρυμονικού κόλπου.Ενδιαφέρον για τον επισκέπτη παρουσιάζουν οι μικρές γειτονιές με τα στενά δρομάκια και τις χαρακτηριστικές ανηφοριές, η εξωραϊσμένη παλιά πλατεία, στην οποία υπάρχουν ακόμα μερικά νεοκλασικά αρχοντικά, των αρχών του 19ου αιώνα. Η πολιτεία με σχετικές της αποφάσεις έχει χαρακτηρίσει πέντε κτίρια της Αλιστράτης ως διατηρητέα. Ξεχωρίζει, επίσης, το πανέμορφο καμπαναριό και το περίτεχνο τέμπλο της υπεραιωνόβιας εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου. Σπήλαιο Αλιστράτης
Το σπήλαιο της Αλιστράτης θεωρείται ένα από τα ωραιότερα και μεγαλύτερα όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Ανακαλύφθηκε το 1958 από το δάσκαλο Δ. Ιατρίδη και μια ομάδα νέων από το χωριό Συμβολή Σερρών. Το συνολικό μήκος των γνωστών κύριων διαδρόμων του, καθώς και των δευτερευόντων ανέρχεται σε 3 χλμ. περίπου.Το δάπεδο είναι σχεδόν οριζόντιο με μικρές κλίσεις. Το αρχικό συναίσθημα που κυριεύει τον επισκέπτη είναι το δέος, καθώς διασχίζει τον μήκους 1.000 μέτρων διάδρομο του σπηλαίου. Η θερμοκρασία είναι σταθερή στους 20ο C και η υγρασία 70 – 75%. Η πληθωρική εμφάνιση των σταλακτιτών και των σταλαγμιτών, οι οποίοι με την σιωπηλή μεγαλοπρέπεια προβάλλουν από όλες τις μεριές, συνθέτουν μια φαντασμαγορική εικόνα. Ο επισκέπτης νιώθει κοινωνός της ονειρικής ομορφιάς ενός χώρου, που το σπήλαιο για εκατομμύρια χρόνια κρατούσε μέσα του σαν εφτασφράγιστο μυστικό.Ανάμεσα σε σταλακτίτες και σταλαγμίτες και δίπλα σε όλων των ειδών τις σπηλαιοαποθέσεις ο επισκέπτης διακρίνει τούφες από μικρούς, λεπτούς σταλακτίτες, οι οποίοι μοιάζουν να αγνοούν τους νόμους της βαρύτητας, συγκροτώντας μια πανέμορφη σύνθεση με χίλιες άκρες και καμιά αρχή. Πρόκειται για τους «άτακτους» σταλακτίτες, τους περίφημους εκκεντρίτες. Εκτός από την αποκρυσταλλωμένη πραγματικότητα, χιλιάδες νυχτερίδες διαφόρων ειδών και αρκετά είδη μικροοργανισμών αποτελούν τους μόνιμους κατοίκους του. Ξεχωρίζει η “Alistratia Beroni”, ένα ισόποδο 3 χιλιοστών, άγνωστο στην παγκόσμια βιβλιογραφία, μέχρι τη στιγμή που ανακαλύφθηκε εδώ.
Χρήσιμες πληροφορίες
Το Σπήλαιο της Αλιστράτης βρίσκεται 6 χλμ. νοτιοδυτικά της ομώνυμης έδρας του δήμου, στη θέση «Πετρωτό». Απέχει από τις Σέρρες 50 χλμ., από τη Δράμα 25 χλμ. και από την Καβάλα 55 χλμ. Είναι επισκέψιμο όλες τις ημέρες του χρόνου από τις 9.00 π.μ. έως και τις 7.00 μ.μ. Υπάρχει ξεναγός και η περιήγηση διαρκεί περίπου μία ώρα. Στο Σπήλαιο της Αλιστράτης έχει δημιουργηθεί Κέντρο Πληροφόρησης, όπου οι επισκέπτες μπορούν να πληροφορηθούν, μέσω τρισδιάστατων φωτογραφιών (3-D) για όλη την περιοχή, όπως: το Φαράγγι του Αγγίτη, τα άλλα τέσσερα Σπήλαια τα οποία υπάρχουν στην περιοχή, τον Ζωολογικό Κήπο της Αλιστράτης, τα αρχαία Ορυχεία της Αλιστράτης, τους Μακεδονικούς τάφους της Αγγίστας και όλα τα αξιοθέατα του νομού Σερρών.
Mε λεωφορείο από τις Σέρρες υπάρχει σύνδεση με Δράμα, Kαβάλα, Θεσσαλονίκη και Aθήνα.Mε λεωφορείο του KTEΛ από την Aθήνα για Σέρρες εκτελούνται δρομολόγια κάθε μέρα. H απόσταση είναι 587 χλμ.
Ο νομός Σερρών είναι ένας από τους 13 νομούς της Μακεδονίας, του μεγαλύτερου διαμερίσματος της Ελλάδας και ανήκει στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ανατολικά συνορεύει με τους νομούς Δράμας και Καβάλας